Comunitate

            Comuna Cezieni este formata din trei sate componente: satul de centru Cezieni, resedinta comunei, satul Corlatesti situat la 2 km de resedinta si satul Bondrea situat la 5 km de resedinta. Localitatea este delimitata la sud de teritoriul comunei Draghiceni, la nord de teritoriul comunei Dobrun, la est de teritoriul comunei Dobrosloveni si la vest de teritoriul comunei Teslui. Localitatea este strabatuta de D.J. 641 Caracal-Robanesti si de calea ferata Bucuresti-Craiova.

                   Istoricul comunitatii.
Satul cel mai vechi atestat documentar este Corlatesti, care si-a luat numele de la unul dintre slujitorii voievodului Radu cel Mare, fiind mentionat pe la anul 1500. In hrisovul din 1516 noiembrie 3, Neogoe Basarab intareste manastirii Cornet, parte din Corlatesti. In decursul timpului satul Corlatesti impreuna cu satul Bondrea au format comuna Corlatesti cu resedinta in satul Corlatesti. Aceasta forma de organizare a functionat in perioada 1926-1952, dupa care satul Bondrea a trecut de comuna Preajba, iar satul Corlatesti impreuna cu satul Cezieni au format comuna Corlatesti pana in anul 1968, cand satul Bondrea revine si se constituie actuala comuna Cezieni.
Denumirea actuala a comunei Cezieni, vine de la Dumitru Cezianu, fiul lui Stanut Jianul, frate cu Iancu Jianu, care datorita nazdravaniilor fratelui isi schimba numele din Jianu in Cezianu, nume provenind de la Cesianus, general roman.
Satul Corlatesti zis Sarbi, a rezultat ca urmare a emigrarii bulgarilor din cauza prigonirilor turcesti. Satul Bondrea pare a fi o asezare mai recenta de clacasi pe langa conacul marilor boieri, fiind satul cel mai mic al comunei.

Valori, traditii, credinte, relatii intre membrii comunitatii.
Puterea fiecaruia dintre noi provine dintr-o varietate de resurse interne si externe. Ne simtim puternici cand stim clar cine suntem si care este locul nostru in lume. Deasemenea ne simtim puternici cand suntem siguri ca altii sprijina modul in care gandim si mai credem ca putem sa ne bazam pe srijinul celor din jurul nostru. Toate aceste elemente sunt prezente in diferitele identitati culturale pe care le avem.
Cultura este un aspect al tuturor grupurilor dar se aplica in mod particular indeosebi in descrierea apartenentei la un anumit grup rasiala sau etnic. Cultura nu cuprinde doar valorile, credintele, obiceiurile, traditiile ci include si strategiile de supravietuire. Satul este o forma de comunitate constant raspandita in timp si spatiu. El se regaseste atat in societatea veche traditionala cat si in cea moderna, actuala, diferind doar in anumite forme si expresii de manifestare a comunitatii. Valorile morale, traditiile si obiceiurile se transmit din generatie in generatie. Traditiile nationale se imbina aici si astazi cu cele locale facand din calus, Sarbatoarea Iilor, Sarbatoarea Pastelui sau Craciunului repere ale comunitatii noastre si ocazii cu care membrii comunitatii alaturi de fiii satului in intalniri de suflet, pastreaza viu spiritul generatiilor anterioare.